Бутат „Тютюнева“! Уникален мегакомплекс върху терена!

Бутат „Тютюнева“! Уникален мегакомплекс върху терена!

Кърджали ще се раздели окончателно с тютюневото си минало. Част от призрачните и рушащи се огромни сгради на „Монопола“ ще

Кърджали ще се раздели окончателно с тютюневото си минало. Част от призрачните и рушащи се огромни сгради на „Монопола“ ще бъдат съборени. На тяхно място пък предстои да се издигне мегакомплекс, научи „Родопи voice“. В проекта са заложени 30 000 квадрата разгърната застроена площ. Върху терена от 9 декара ще бъдат издигнати няколко секции, до 9 етажа. Комплексът ще разполага с жилища, търговски помещения, заведения, ресторанти, градини, както и секция за обособяване на медицинска клиника, чиято площ ще бъде до 9 хиляди квадратни метра. Два от подземните етажи ще са обособени за паркинг зони.

Става въпрос за сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ срещу Регионалния исторически музей в Кърджали. Изключително опасни, те се рушат от години, през които сигналите за падащи елементи от конструкцията бяха десетки. Дизайнът на комплекса пък ще бъде съобразен с района и особено с архитектурата на уникалната за страната сграда на кърджалийския музей.

Инвеститорите пък вече показаха възможностите си с изграждането на  жилищните комплекси „Ейнджъл“ 1 и 2 и „Ариете Сити Център“.

Предстои дейностите по събарянето на старите сгради да започнат това лято. Комплексът пък трябва да бъде завършен до 3 години.

Сградите на „Тютюнева промишленост“ са строени преди близо век, в периода 1921-1929 година. В последните десетилетия обаче не функционират, а в момента не се полагат грижи за стопанисването им. Всъщност те са и емблематични за родопския град. В началото на миналия век именно тютюнът  е основна култура, с която се препитава голяма част от населението. По онова време в града има над 30 тютюнотърговски фирми и хиляди работници. Днес, постройките напомнят за миналото, но представляват сериозна опасност за минаващите покрай тях хора.

През 2008 година дружеството „Аидатур“ на Фуат Гювен придоби 90% от капитала на „Кърджали-БТ“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0