„Бумът на бебета по време на пандемия“ се оказа медийна измислица, България отчита най-ниска раждаемост от 100 години насам

„Бумът на бебета по време на пандемия“ се оказа медийна измислица, България отчита най-ниска раждаемост от 100 години насам

Коефициентът на раждаемост в Кърджали е 7.3 промила, в Сливен - над 11  „Бумът на бебета по време на пандемия“ се ока

Коефициентът на раждаемост в Кърджали е 7.3 промила, в Сливен – над 11 


„Бумът на бебета по време на пандемия“ се оказа журналистическа измислица. Ограниченията за движение, десетките хиляди под карантина, кампанията „Остани вкъщи“ и преместването на офиса вкъщи не само, че не са увеличили раждаемостта, а напротив, коефициентът на обща раждаемост, който през 2019 г. е бил 8,8 промила, през 2020 г. е вече 8,5 промила. Данните са от последния доклад на Националния статистически институт.

Това означава, че раждаемостта в България е най-ниска от 100 години и отчита по-ниски стойности от тези през 1997-ма, когато бе регистриран абсолютен негативен рекорд.

Най-висока през изминалата година е била раждаемостта в Сливен – 11.7 промила, следва столицата – 9.9 промила, София-област – 8.9.

В Кърджали раждаемостта е 7.3 промила, докато в съседните области Смолян, Хасково и Пловдив тя съответно е 6.1, 7.4 и 9.1.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0