Браншът в Кърджали: С 10% по-скъпи жилища от лятото!

С десет на сто се очаква да скочи цената на жилищата ново строителство в Кърджали. Това прогнозират водещи предприемачи в бранша. Причи


С десет на сто се очаква да скочи цената на жилищата ново строителство в Кърджали. Това прогнозират водещи предприемачи в бранша. Причината увеличението на строителните материали, което достигна до 30 на сто от нова година насам.

„Вносът от Китай намаля, Европа се задъхва. Кризата в Турция също става все по-осезаема. Увеличените разходи по строителство ще рефлектират на крайната цена на жилищата. Очакваме скок от 10 процента от лятото“, посочват предприемачи за 24rodopi.com.

В същото време строителството в областния град не е спирало. Работи се на пълни обороти. Десетки сгради са планирани за изграждане. Клиенти също не липсват.

От бранша обаче очакват и спад в качеството.

„На квалитетно строителство ще залагат големите компании. Най-вероятно по-малките ще разчитат на възможно най-евтини материали, което ще се отрази на качеството. Кризата се усеща в цял свят. Търсенето на имоти преди очаквания скок в цените на недвижимото имущество се увеличи. Парите се обезценяват и хората решават да ги вложат навреме“, анализират за 24rodopi.com от бранша.

В подкрепа на коментарите на строителните експерти са и данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на м. г., която бяха обявени завчера.

Въпреки очакванията в началото на 2020-та, че пандемията, локдауните и кризата ще „ударят“ имотния пазар и ще последва спад на цените на жилищата, това не се е случило. Станало е точно обратното – 2020 г. завършва с годишен ръст от 5,4% на цените на жилищата, гласят данните на НСИ.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0