Борисов и изселнически лидери обсъдиха топ-проблемите на етническите турци в България

Борисов и изселнически лидери обсъдиха топ-проблемите на етническите турци в България

Бойко Борисов вече знае кои са актуалните топ-проблеми на етническите турци в България. Това е най-важното за отбелязване от срещата на Бойко Борис

Бойко Борисов вече знае кои са актуалните топ-проблеми на етническите турци в България.

Това е най-важното за отбелязване от срещата на Бойко Борисов с изселнически лидери.

Лидерът на ГЕРБ е приел в петък председателя на Конфедерацията на румелийските балкански турци Сабри Мутлу и неговия заместник Зюрфеттин Хаджъоглу, който беше един от учредителите и член на националното ръководство на партия ДОСТ.

Изселническите лидери са посочили, че продължава проблемът с образованието на майчин език. Конфедерацията изразила готовност да сътрудничи на българското правителство и държавните институции, за да бъде преодоляно нивото на „недостатъчно обучение на майчин език“.

Според изселническите лидери, все още в България не са заличени следите от асимилационния процес, като в регистрите фигурират „възродителните“ имена на етнически турци. Пред Бойко Борисов те настояли още за създаване на съвместни експертни комисии за премахване от учебниците по история на враждебни текстове.

Едно от другите искания е за „пълни избирателни права“ на така нар. „двойни граждани“.

Конфедерацията ще си партнира с парламентарно представени български партии.

В срещите на изселническите лидери като преводач е участвал Гюнер Тахир, лидер на партия „Национално движение за права и свободи“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0