Борисов и Ердоган се срещат в понеделник – няма мигрантска заплаха за България

Борисов и Ердоган се срещат в понеделник – няма мигрантска заплаха за България

Към момента няма пряка заплаха от бежански поток през България. Това бе изяснено в телефонен разговор между премиера Бойко Борисов

Към момента няма пряка заплаха от бежански поток през България. Това бе изяснено в телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган, съобщиха от правителствения пресцентър.
Двамата се разбраха да проведат среща в понеделник.
Министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът Борисов беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Българският министър-председател изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Българският премиер изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Премиерът Борисов подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.
Премиерът Бойко Борисов определи като ключово прилагането  на споразумението ЕС – Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов заяви, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: