Бойко надолу, Слави нагоре… Знам какво ще се случи след 11 юли!

Бойко надолу, Слави нагоре… Знам какво ще се случи след 11 юли!

На българските социолози, самодоволно развили се до звено в услуга на властта, избирателят много вяра не бива да има. За 30 години дем


На българските социолози, самодоволно развили се до звено в услуга на властта, избирателят много вяра не бива да има.

За 30 години демокрация следва да отчетем, че на изборите на 4 април българите гласуваха без да са получили коректна информация. Това не беше информираният избор на българския избирател, а неговото упражняване на правото на вот, въпреки хоровото облъчване, че партията на Слави Трифонов потъва и вече е на 4-то място, че заради ковид страха ще отбележим рекорд по пасивност и рекордно добър резултат за ГЕРБ, и куп още прогнози, които не се сбъднаха.

Затова винаги имайте едно на ум, когато става дума за българска социология.

 

Ако социолозите не заблуждават, че партия ГЕРБ е първа политическа сила и в момента, то още в първите часове след края на изборния 11 юли Бойко Борисов ще начертае следващия кабинет… без негово присъствие. И с патерица на ГЕРБ, и без националисти в 46-ото Народно събрание (НС), положението е: Бойко Борисов никога повече няма да бъде министър-председател!

 

Вариант 1:  Мечтата на Борисов.

Ако събралите се от зор Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Валери Симеонов похарчат толкова много пари, че да прескочат бариерата от 4 %, то пред Бойко Борисов ще има хоризонт, макар и доста мъглив, за съставяне на правителство. ГЕРБ и формациите на тримата изброени ниско рейтингови политици могат да имат сбор около 90 народни представители. Умишлено не прикачваме СДС към ГЕРБ, защото от тази формация е останало само едно трибуквие и нищо повече. Не използваме и изрази от рода на „патриотичен вот“ за тримата изброени, защото други сили стоят много по-патриотично в момента.

Кой от прогнозираните участници в 46-ото НС би ударил рамо на Бойко Борисов за мечтата му да види 121 депутати, подкрепящи едно правителство на ГЕРБ? Разбира се, ДПС. Но, разбира се, с категоричното условие – само и единствено „непартиен експертен кабинет“. Сиреч, без Борисов.

И разбира се, че Борисов ще приеме тази прегръдка зад завесата, защото служебното правителство на президента Румен Радев ще му стъжни и лятото, и изборната есен. А ГЕРБ яваш-яваш ще се насочи към битието си на 2-ра сила, 3-та,  4-та, 5-та…

Доколко вариант 1 може да добие реални парламентарни и правителствени измерения? Трудна аритметика. Би било голяма изненада. Ако търсим футболния еквивалент – с уморени играчи няма как да се случи сензацията.

Шансове – 10 %.

 

Вариант 2: Коалицията на Слави вече има между 100 и 110 депутати и върви към съставяне на правителство.

Резултатът от изборите на 11 юли ще повтори този от вота на 4 април и в новото Народно събрание ще влязат същите 6 партии, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Да, участниците може и да са същите, но процентите са различни.

Това е третото проучване от 4 април насам. Всички дават първо място на Борисов. Най-актуалните нагласи сочат 23,8% подкрепа за ГЕРБ, но „Коалицията на Слави“ ще има изборен резултат от 36,7%. Това е най-важното за последното социологическо проучване. Припомняме, че на парламентарните избори общо „протестърските партии“ – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, постигнаха 31,83%.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 23.8% от гласовете на хората, с около 3 процента спад. За „Има такъв народ“ биха гласували 20.9 на сто, с над 3 процента повече от 4 април. БСП са трети с 18 процента, „Демократична България“ с 11.4, ДПС с 10.5 и „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.4. Коалицията между ВМРО, НФСБ и „Воля“ все още е под 4-те процента.

Моментните резултати вещаят между 105 и 110 народни представители за „Коалицията на Слави“. Дали ще увеличат изборния си сбор, зависи от подреждането на листите на трите формации, от самата предизборна кампания и от разкритията на служебното правителство за това, което са правели Бойко Борисов и подчинени през последните 10 години.

Вариантът „Слави Трифонов или посочен от него премиер“ би бил постижим и без мнозинство, но тогава трябва да се разчита на подкрепа от БСП или ДПС. От „Демократична България“ категорично не искат видими или невидими сделки с ДПС. По-вероятно е парламентарно калкулиране с депутати на „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и БСП.

Че то и в момента в служебното правителство на президента Радев са експерти и съветници от 4-те формации!

Шансът за вариант 2 е над 60%.


Вариант 3: Избори 2 в 1 наесен.

Дали ще има правителство на протестърските партии през юли или август, или животът на служебния кабинет ще бъде продължен с още 3-4 месеца, това зависи първо от стратегията на президента Радев, а после от конфигурацията в 46-ото НС. В крайна сметка, човекът с най-високия процент на доверие у нас вече контролира изпълнителната власт. И сутрин може да се шегува с този от огледалото: Знам какво ще се случи след 11 юли! Ти какво мислиш?

Колко са процентите за вариант 3 – президентски и парламентарни избори в едно,… зависи само от президента. 

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0