Бич за региона: Топло, студено, цигари, алкохол – сърцето не издържа

Бич за региона: Топло, студено, цигари, алкохол – сърцето не издържа

Кардиологът д-р Ерсин Янгън: Все повече хора със сърдечносъдови проблеми! Необичайно високите температури за това време на

Кардиологът д-р Ерсин Янгън: Все повече хора със сърдечносъдови проблеми!
Необичайно високите температури за това време на годината, редуващи се с рязко застудяване, влияят негативно върху хората със сърдечносъдови заболявания. Това отбелязва пред екип на 24rodopi.com д-р Ерсин Янгън – лекар в Кардиологичното отделение на Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

„Има много хора със сърдечносъдови заболявания и няма как тези резки промени на температурите да не окажат влияние върху тях. Всяка една промяна води до трудна адаптация на организма. Рязкото застудяване, например, води до свиване на периферните съдове. Увеличава се съпротивлението срещу сърцето, което трябва да се преодолее. Трябва да се генирира по-голяма сила, като затова е необходима по-голяма енергия, но болното сърце не може да я осигури, не може да се справи срещу този външен стресов фактор, с неговите изчерпани регулаторни  механизми. И в този стадий болният минава в клинична фаза на декомпенсация. Проявяват се симптомите на сърдечна недостатъчност, които се характеризират с недостиг, признаци на нощен   задух, увеличена сърдечна честота, отпадналост, безсилие. Това налага пациентите да потърсят медицинска помощ, посочва кардиологът.
Климатичните аномалии влияят най-вече на хронично болните пациенти с по-честа хоспитализация, защото техният организъм няма тези адаптационни механизми, които да се справят с резките температурни аномалии. Сред тях, възрастните пациенти са най-засегнати, дали ще е исхемична болест на сърцето, дали ще има сърдечна слабост, няма значение“, отбелязва медикът.

Тежкото протичане на острите респираторни заболявания оказва влияние на сърцето?!

Това, което наблюдаваме тази година е по-тежкото протичане на респираторните заболявания, които може да бъдат предизвикани от вирусна или бактериална инфекцията. Имахме такива случаи тук, в нашата болница, един от които за съжаление приключи с фатален край. Част от тези пациенти бяха със сърдечносъдови  заболявания, а други за първи път постъпваха в отделението. Общото при тези хора беше, че водещото заболяване се дължеше на инфекциозен  причинител, което беше  рефлектирало върху сърдечната структура и функция. А причината за рязкото влошаване на състоянието им е непотърсената навреме лекарска помощ“, казва д-р Янгън.

Постъпилите пациенти са имали анамнеза за простудно заболяване,

но за съжаление са подценили състоянието си, не са потърсили медицинска помощ навреме и при постъпването в болницата те вече са били в тежко общо състояние с много сериозен, остър респираторен синдром плюс нарушен сърдечен статус. Притеснителното е, че това са млади хора, до 50годишна възраст.
За нас, това са млади пациенти, единият от които до момента не е имал никакви заболявания. Наблюдаваше се друго обаче – нездравословен начин на живот, консумация на алкохол и цигари – фактори, които оказват изключително пагубно влияние върху сърдечната дейност, посочва още д-р Янгън. Сред пациентите, постъпили в Кардиологичното отделение след прекарано простудно заболяване, е било дори 19-годишно момче, с анамнеза висока температура от няколко дни, нелекувана вкъщи. За щастие то е оздравяло.
Важно е да се знае, че тези подценени инфекциозни заболявания, нелекувани навреме, могат да доведат до засягане на всички структури на сърцето, особено за хора, които вече имат сърдечни проблеми!, категоричен е кардиологът.

Пада ли възрастовата граница на хората със сърдечносъдови заболявания?!

Притеснителното е, че през последните години, тук в Кърджали, сме имали наистина доста случаи на млади пациенти и като че ли пада възрастовата граница. Най-рисковите пациенти са мъжете, между 40 и 50годишна възраст.
Много е важно да не се подценяват гръдните болки. При наличие на такива, веднага трябва да се потърси медицинска помощ в най-близкия спешен център. Да се направи ЕКГ и изследвания. При едно неглижиране на състоянието, често голяма част от тези хора не могат да стигнат до болнични условия и състоянието им може да приключи с фатален край. Задължително трябва да се вземат предвид съветите на специалистите, тъй като именно сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб, сочат данните на Световната здравна организация“, посочва специалистът.
Проблемът е особено актуален за нашата страна, заради стряскащата статистика, според която в България на всеки 3-ма души 2-ма умират от сърдечносъдови заболяваниямиокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.
Мария Калоянова, 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 4