Бисер Николов отговаря на Караянчева: Как да проявя съчувствие към човек, който уж е с тежка травма, а на партиен клип подскача като сърничка!

Бисер Николов отговаря на Караянчева: Как да проявя съчувствие към човек, който уж е с тежка травма, а на партиен клип подскача като сърничка!

„Как да проявя съчувствие към човек, който уж е с тежка травма, а на клип за откриването на предизборната Ви кампания се вижда ка


„Как да проявя съчувствие към човек, който уж е с тежка травма, а на клип за откриването на предизборната Ви кампания се вижда как тя подскача, като съвсем здрав човек, даже бих добавил – като сърничка“, с тези думи отговаря на Цвета Караянчева заместник областният управител на Кърджали Бисер Николов.

Милена Димитрова нарушава не само етичните, но и законовите норми, посочва още той.

Заместник областния управител Бисер Николов отговори с Отворено писмо на обвиненията на Цвета Караянчева за „безогледното“ уволнение на PR-а на Областната администрация Милена Димитрова:


До г-жа Цвета Караянчева

Кандидат за народен представител от 9-ти МИР Кърджали

                                  ОТГОВОР НА ОТВОРЕНО ПИСМО

От Бисер Николов, заместник областен управител на област Кърджали

 

Г-жо Караянчева,

 Във връзка с Вашето отворено писмо, изпратено до г-н Румен Радев – Президент на Република България, и по-конкретно точка 4 от него, Ви давам отговор относно „безогледното“ по Ваши думи, уволнение на г-жа Милена Димитрова.

Госпожа Милена Димитрова е освободена от длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в  Областна администрация гр. Кърджали, съгласно чл. 28, ал. 6 от Закона за администрацията. Предвид професионалното поведение на г-жа Димитрова не мисля, че за нея това трябва да е представлявало изненада. И нека Ви изложа няколко причини за това.

На първо място в деня, в който е издадена заповедта за нейното освобождаване, г-жа Димитрова в стремежа си да отиде възможно най-бързо при лекар травмотолог, който да установи, че рамото ѝ е в тежко състояние, е забравила стаята си отворена и с включен компютър.

Може би ще кажете, че не проявявам състрадание към състоянието й, но как да проявя съчувствие към човек, който уж е с тежка травма, а на клип за откриването на предизборната Ви кампания се вижда как тя подскача, като съвсем здрав човек, даже бих добавил – като сърничка. С постъпката си г-жа Димитрова нарушава както етични норми, така и законови. Чрез издаването на този болничен лист, след като очевидно се е чувствала достатъчно добре, че да присъства на откриването на кампанията на ГЕРБ, може да заключим, че тя на първо място е целяла да източи Здравната каса. Не знам дали това е станало с Ваше знание и подкрепа, г-жо Караянчева.

На второ място, г-жа Димитрова нарушава няколко точки от Етичния кодекс за поведение на служителите в Областна Администрация – Кърджали, утвърден още от г-жа Иванка Таушанова, бивш Областен управител: 

           неспазване на законодателството на Република България (чл. 2, ал. 2);

           неукрепване на доверието в администрацията (чл. 2, ал. 3);

           чрез поведението си тя накърнява престижа на държавната служба (чл. 2, ал. 5);

           съгласно чл. 6(1) от Етичния кодекс за поведение на служителите в Областна Администрация – Кърджали, г-жа Димитрова е длъжна да спазва служебната йерархия и стриктно да изпълнява актовете и заповедите на горестоящите органи и служители от администрацията. Отивайки да ѝ бъде издаден болничен лист, тя очевидно нарушава тази точка.

Относно запечатването на кабинета на г-жа Димитрова, както вече споменах, тя го остави отключен и с включен компютър, което отново е в нарушение на Етичния кодекс за поведение на служителите в Областна Администрация – Кърджали и по-конкретно с чл. 10 (1) съгласно който служителите опазват повереното им имущество с грижата на добър стопанин. Мисля, че никой добър стопанин няма да остави отключен личния си имот от страх някой да не открадне нещо ценно от него, но може би г-жа Димитрова не е на мнение, че конфиденциалната информация, която се е намирала в кабинета ѝ е нещо ценно.

Но дори и да предположим, че г-жа Димитрова наистина е била във влошено здравословно състояние и с действията си не е целяла да предотврати връчването ѝ на официална заповед на горестоящ от нея служител на Областна Администрация и следователно това не може да бъде причина за нейното уволнение, нека Ви дам друга. Съгласно Устройствения правилник на областните администрации, работното време на работещите в областната администрация е 8 часа дневно с променливи граници от 7:30 до 18:30 с почивка 30 минути, която може да се ползва между 12:00 и 14:00 часа и с период на задължително присъствие  от 10:00 часа до 16:00 часа. Може би г-жа Димитрова не се е запознала с този Устройствен правилник, но тук я има презумпцията, че тя е длъжна да е запозната с Българското законодателство или пък избирателно е прочела тази част от Устройствения правилник и е решила, че нейното работно време е в периода от 11:00 до 14:00 часа, а останалото време от работния ѝ ден може да оползотвори, като седи пред централата на ПП ГЕРБ, намираща се в близост до сградата на Областната администрация в Кърджали.

Както сама правилно отбелязвате в писмото си, „на местно ниво хората се познават добре“ и се знае г-жа Димитрова къде прекарва работния си ден както от нейните съпартийници, така и от колегите ѝ. А както е записано и в Етичния кодекс за поведение на служителите в Областна администрация – Кърджали, служителите са длъжни да спазват установеното работно време за изпълнение на възложените им задължения.

Съгласно чл. 26 от Етичния кодекс за поведение на служителите в Областна администрация – Кърджали при осъществяване на действия, несъвместими с поведението по този кодекс, служителите следва да се оттеглят от работа в администрацията. Нарушавайки не само един нормативен акт на Българското законодателство, щеше да е достойно г-жа Димитрова сама да подаде своята молба за освобождаване от длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в  Областна администрация – Кърджали. Но, за да говориш на един човек какво е достойно и какво не е, то този човек, г-жо Караянчева, трябва да разбира значението на тези дума, а във Вашия случай мисля, че това не е така. 

С пожелание за здраве и успех,

Бисер Николов

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0