Бизнесът умира, да живеят… чиновниците?!

Бизнесът умира, да живеят… чиновниците?!

Армия скъпоплатен, сигурен електорат по избори 300 хляба, също толкова броя кофички кисело мляко, 27 кила свинско или 25 кг теле

Армия скъпоплатен, сигурен електорат по избори
300 хляба, също толкова броя кофички кисело мляко, 27 кила свинско или 25 кг телешко месо. Това може да си купи родопчанин с месечната си заплата. Разбира се, ако влиза в статута на „средностатистически“.
Около 900 лева е средната заплата в Кърджали, малко по-малка е тя в Смолян, отчитат от Националната статистика. Хиляди нашенци обаче прибират по 600-700 лева на месец, дори и по-малко…
Милиони се харчат всеки месец
в Родопите, въпреки това регионът е на едно от последните места по размер на възнагражденията.
Родопчани заработват месечно общо 52 781 600 лева от заплати. Около 61 000 жители на областите Кърджали и Смолян са наетите лица по трудово и служебно правоотношение, сочат последните данни на статистиците.
Над 700 лева е разликата между работещ родопчанин и софиянец.
Държавата се оказва най-големият работодател
Българската икономика като цяло има проблем. Огромна, раздута държавна администрация. Армия от чиновници. Разликата във възнагражденията между наетите в частния и обществения сектор се измерва на около два стотака в полза вторите. В същото време в първия намаляват наетите лица, докато в другия обратно-увеличават се. Най-високи средни възнаграждения се получават в държавните администрации.
Чиновниците обаче не могат да формират необходимия брутен вътрешен продукт. Гръбнакът на икономиката е в средната класа, която създава малкия и средния бизнес. Такава де факто в България не съществува. Същевременно най-големият работодател за бизнеса отново е държавата. Става дума за обществени поръчки и усвояване на европейски и национални фондове.
Не е нужно човек да е икономически експерт, за да си даде ясно предства, че така инономиката не може да се задвижи.
Армията на всяка власт
Увеличаването на заплатите рефлектира най-сигурно в административния персонал на държавни и общински структури. „Пазаруването на чиновници“ е патент на българския преход още от неговата зора. Всяка власт до момента е разчитала на създаване на охолство у държавните служители, с една-единствена цел-твърд електорат по избори.
Какво се случва с бизнеса?
„Аз и много мои колеги фалирахме в последните десет години. Малкият бизнес буквално изнемогва. Нови наредби, нови правила, нови изисквания, които стават все повече и повече. Едновременно с това мощното настъпване на големи фирми от чужбина-нямахме шанс“, разкрива собственик на малък хранителен магазин в областен родопски град. Понастоящем-служител на щат в частна фирма, статут-бивш търговец.
Гурбетът остави Родопите без квалифицирани кадри
Затова алармира бизнесът от години. Това си пролича и при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност. Десетки фирми санираха жилищни сгради в Родопите, но едва намираха работници. Наложи се дори да „внасят“ от вътрешността на страната. Впрочем, милиардното в левове саниране пак бе с работодател-държавата.
Все повече недостигът на работна ръка се усеща в региона заради масовото обезлюдяване в посока Западна Европа. Трудно се намират мераклии дори за 2000 лева на месец работна заплата. Поне това става ясно от обявените оферти за работа на трудовите борси в региона в началото на тази година. Непопълнени места за висшисти, търсят се механици на промишлено оборудване, както и техници на електрически машини и апарати. Месечното възнаграждение е до 2 бона, а условието-висше или средно-техническо образование. Бизнесът изнемогва и в търсенето на кадри в туризма. Няма мераклии за администратори в хотели, бармани, готвачи, камериерки, сервитьори, като обявите изобилстват в областта. Търсят се още шивачи, миячи, техници, монтьори, дърводелци, учители, възпитатели. Заплащането при различните оферти обаче е всичко друго, но не и „атрактивно“. Предлаганите възнаграждения са от 460 до 900 лева. „Огромно количество квалифицирани работна ръка се изнесе от региона. Качествени кадри заминават на Запад с целите си семейства. Скоро време ще трябва да се внасят служители от трети страни“, коментират работодатели. Думите им се потвърждават и от липсата на хора за работни места с 4-цифрено заплащане.
Изводът-качеството изтича навън, у дома виреят само чиновниците?!
„Родопи voice
На снимките:
-Малък бизнес-саниране
-Най-вървежният в Източните Родопи е строителството
-Офертите за чужбина са навсякъде

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0