Бизнесменът Тунджай Гюлер пред „Марица“: Дисциплина, а не ковид пауза, за да не рухне икономиката

Бизнесменът Тунджай Гюлер пред „Марица“: Дисциплина, а не ковид пауза, за да не рухне икономиката

На правилното място по правилен начин с правилния човек – това е рецептата за перфектна сделка при криза, твърди строителният пре


На правилното място по правилен начин с правилния човек – това е рецептата за перфектна сделка при криза, твърди строителният предприемач

 

Тунджай Гюлер е от категорията делови хора „с бизнес по широкия свят“, но самият той държи на уточнението „здраво стъпил в Пловдив“. В различни периоди разностранните му интереси достигали до дестинации на 3 континента, днес е трансформирал така компанията си, че да може да я ръководи от офиса си в града под тепетата.

Тунджай Гюлер е основател и собственик на „ГЕРТ груп“ – компания, работеща в  различни сфери на икономиката, но с водеща дейност „строителство“.

Родом е от Джебел, първия си милион е направил в зората на демокрацията сред „най-добрите производители и търговци на текстил“ в Бурса и Истанбул, а първата голяма инвестиция в България е направил в Пловдив. В пиковото натоварване на текстилното производство във фирмата му са работели 500 души.

Днес интересите на „ГЕРТ груп“ и президента на компанията в Пловдив са свързани със строителството. Разговаряме с Тунджай Гюлер в дните, в които едно от строителните бижута на Пловдив – „Панорама парк Запад“, получава Акт 16, а „Панорама парк Запад 2“ – строително разрешение. „Най-доброто ще има втора серия“, казва с усмивка строителният предприемач.

 

– Втората серия на най-доброто – звучи прекрасно, г-н Гюлер! Вероятно намеквате за така нар. „строителен Оскар“ за „Панорама Парк Запад“, която нова жилищна сграда в Пловдив стигна до финала на Годишните награди за луксозно строителство, архитектура и дизайн`2020. Всъщност, поводът да Ви потърсим е именно отличната оценка, която един пловдивския жилищен център получава в национален план.

-Звучи 1:1 с това, което е в живота. Реалното измерение. Това, което виждаме ние, изпълнителите на проекта, новите собственици на жилищата, а и всички други, които живеят в района или преминават по улицата, която води към Гребния канал. Гордея се с „Панорама Парк Запад“, ще се гордея и с „втората серия“ на най-доброто, което предлагаме в Пловдив.

Колкото до приза, с който бяхме удостоени, той се полага както на нашия проектантски екип и строителите ни, така и на нашите партньори, на нашите доставчици на възможно най-новото и най-качественото в строителните материали, но и на самите новодомци, защото техния избор през целия процес ни е зареждал да работим по-отговорно. Така, че наградата е за целия този голям отбор, в който всеки с нещо е спомогнал за реализацията на перфектната инвестиция.

Призът, отзивите и мненията на колегите в бранша ни позволиха да комбинираме най-красивите думи от българския език, за да се оформи един от другите ни слогани – 

„Панорама Парк Запад 2“ – продължението на бестселъра.

Известен архитект констатира, че комплексът на улица „Рая“ е като бестселър за жилищното строителство в Пловдив. Е, мога да кажа, че следва бестселърът.

-Г-н Гюлер, как се отразява пандемията на имотния пазар? Обръщаме се към Вас като към човека, който няма да ни спести истините за случващото се в момента и това, което вероятно прогнозирате за месеците след така нар. „есенна вълна“.

-Както след всяка криза, животът ще продължи и след тази пандемия. Искрено вярвам, че в България ще има по-малко жертви, че страната ни няма да бъде в челните места на статистиката със заболелите и жертвите на COVID-19. Коронавирусът изненада светила в медицината, да не говорим за щабовете. Искам да вярвам, че се прави това, което е правилно и за гарантиране на живота на хората, и за стабилитета на държавата, и да не бъде „счупена“ икономиката.

Животът продължава, и ние следва да го правим по-качествен, след като сме си взели поуки от случващото се. Спомняте си черните краски, които се чертаеха след 13 март. Имаше рестрикции, които обхванаха цялата икономика. Бизнесът преодолея теста. Тогава имаше повече ограничения, някои бяха пресилени, породени от паниката. Надявам се сега да не се стигне до подобни стъпки, защото отговорните бизнесмени реагираха адекватно и създадоха такава организация в дружествата, в офисите, на строителните обекти, за да не се допусне пробив на коронавирусна инфекция. Дисциплината я има и при инвеститорите в жилищно строителство, и при строителите, както и при брокерите. Мога да кажа от наблюдението си в нашите офиси, че и хората, които не са стигнали до извода, че идва краят на света и се интересуват от тенденциите на имотния пазар, са дисциплинирани. Те показват поведение, че животът трябва да продължи и в ситуация на COVID-19. Отговорният човек не смята, че животът трябва да направи Ковид-пауза. Една такава Ковид-пауза би била катастрофална за българската икономика. Дисциплина, а не Ковид-пауза, и нещата ще се подредят.

По-големи оптимисти, по-инициативни, по-вярващи – това се наблюдава в нашата компания, опитваме се да „заразим“ с този позитивизъм и нашите партньори, и нашите клиенти.

Разбира се, условията, при които функционира цялата икономика в момента, а и след пандемията, са и ще бъдат различни. За някои колеги те са шокиращи, други анализират трезво и плануват плюсовете и минусите до края на 2020-та и цялата 2021. Който е преодолял предишни кризи, ще прескочи и тази. Много по-голяма беше кризата след 2008-ма, това не бива да се допуска да се случи отново.

Има и такива, които казват, че след коронавируса браншът ще се пречисти, ще изпаднат случайните играчи, експериментаторите, заблудените, които са решили, че в строителството на жилища има голям келепир, и са се пробвали. Развиващите тази теза отчасти може и да са прави, имат много наблюдения, но това се отнася и за други отрасли на икономиката.

– Очаква се да има спад на цените на имотите?

-Такива бяха прогнозите и за края на пролетта и лятото, но реално не се случи. Да се твърди, че ще има драстичен спад на цени, е по-скоро някаква емоция без аргументи. С отчаяние прогнози не бива да се правят.

Аз съм с градивно мислене, което се опитвам да предам на екипа, на служителите ни, на партньорите ни, дори на клиентите ни. Дано всички в България сме си взели поуките от пролетта. Тестът беше за цялата икономика, за всеки отрасъл, за всяка фирма. Ние работихме и ще продължим да работим, за да не допуснем „счупване на икономиката“, което определение бе много популярно през пролетта.

Имотният пазар в България е много развит и всички предпоставки за неговото съхраняване на досегашните нива са налице. Имоти се търсят. Вижте ниските банкови лихви, припомнете си последните официални данни за спестяванията на хората, дори тенденцията „вместо пари настрани, по-добре нов имот“.

Сериозните строителни компании работеха и по време на извънредното положение, работят и в извънредната обстановка, чиито срокове постоянно се актуализират. Възползваме се от технологичните ни постижения за връзката с клиентите ни. Взели сме всички мерки, за да гарантираме здравето на нашите работници. Както и на клиентите и партньорите ни, разбира се. Вече 9 месеца в нашите офиси и помещения се влиза след получаване на защитна маска и ползване на дезинфектанти, които сме осигурили. Относно строителството, касаещо актовете – 14 в една сграда, 15 – при друга, или акт 16, отнасящ се за трета – всичко това си върви по план.

-А как реагира купувачът? Вероятно имате наблюдения?

-В началото на пролетта, в пика на паниката, имах интересен разговор с наш клиент, който имаше запазена дата при нотариус за прехвърляне на апартамент в един от комплексите ни в Пловдив. Звъни и пита дали може да вместим в неговия час и братовчед му, който се върнал от Англия и искал да направи оглед на жилище в същия комплекс и да го купи.

Обяснявам му, че в момента нотариусите не работят, отварят се офисите само за неотложни случаи. Освен това, във въпросния комплекс вече няма свободни жилища.

Та, искам да кажа, че който е решил да купува, ще придобие жилище тази или следващата година.

Бързащият новодомец има интересен прочит на ситуацията. Той каза, предавам дословно думите му: „Моята „гаранция Франция“ за спестяванията ми е имотът! Няма депозит, няма фондови пазари, няма други инструменти“.

Трезво трябва да отчетем, че тези, които разчитат на кредити и се опасяват, че работното им място не е гарантирано в утрешния ден, че доходите на семейството ще паднат, те със сигурност ще отложат тази покупка за по-добри времена. И така трябва, но с мисъл, а не панически. Грешни сметки не бива да се правят, кредитът е само един приличен процент от цената на имота, но не бива да е в такъв размер, че да задуши семейния бюджет. Не бива да се рискува, а да се прави разумен семеен бюджет. Всъщност, тези неща си говорим с нашите клиенти, предлагаме добри варианти.

Всъщност, огромният кредит може да задуши и тези инвеститори, които основно разчитат на чуждите пари с мисъл за бързи продажби. В един момент те могат да бъдат изправени пред фалит и да обявят за продан жилища на нелогично ниски нива, които по-късно могат да се окажат много некачествени.

– Изхождайки от това, че твърде много предприемачи използват кредитни линии, а твърде много потенциални купувачи ще натиснат копчето „ковид-пауза“, както се изразихте, и ще се появи някаква „вратичка“ във времето за жилища на безценица?

– Преди 10-тина години имаше криза и цените отбелязаха спад, сериозен спад. Но на базата на изкуствено завишените преди 2008 година цени. Тогава пак тези, които все много знаят, обясняваха как трябва да се купува сега, защото, видите ли, имотите в България щели да достигнат цените на имотите в Австрия. При самите купувачи имаше някаква психоза, която движеше пазара. Такива „оптимисти“ купиха с кредити жилища за 150 000 евро, а после банката не можеше да продаде такъв имот и за 100 000.

Некачествени макарони можете да си купите и да ги изхвърлите на боклука, а после да хейтвате магазина или производителя, но с жилището грешката е непоправима.

От „Марица“


24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0