Бивш министър: Незаконният внос на боклука се свързва със Славея Стоянова

Бивш министър: Незаконният внос на боклука се свързва със Славея Стоянова

Кърджалийката Славея Стоянова, която работи в екоминистерството, изпълнява някаква поръчка в областта на отпадъците, затова министър

Кърджалийката Славея Стоянова, която работи в екоминистерството, изпълнява някаква поръчка в областта на отпадъците, затова министърът яростно я защитава. Това заяви в ефира на bTV бившият министър на екологията Евдокия Манева.
„Темата с боклука е една бездна, но незаконният внос се свързва с името на Славея Стоянова, която оглавява отдела за отпадъци, „по чието време с нейно разрешение се случиха всички тези безобразия“, заяви Манева.
Припомняме, че неотдавна министър Емил Димитров предложи последния изпълнителен директор на фалиралия Оловно-цинков комбинат в Кърджали за свой заместник, а премиерът назначи Славея Стоянова, но няколко дни по-късно тя бе освободена. В момента бившата „дясна ръка“ на Валентин Захариев ръководи едно от звената в министерството.
Според Евдокия Манева в екоминистерството нищо не се прави, а новия титуляр във ведомството – Емил Димитров, се е отделил от останалите служители със специална преграда с електронен достъп. Димитров „не само, че нищо не прави, но и изказва откровени лъжи“, смята бившият екоминистър.
Като пример тя посочи „мантрата, че той е открил опасните пестициди“ в няколко български градове.
„Той не е направил абсолютно нищо. През 1998 г. беше направен преглед на залежалите от времето на соца пестициди с помощта на кметовете. По време на първото правителство на Бойко Борисов, което беше от професионалисти, беше направи пълен преглед на пестицидите, бяха идентифицирани всички места, където са те и беше създаден регистър със степенуване на опасността, копие от който бе предаден на прокуратурата“, каза Манева, която обясни, че проектът е бил реализиран с помощта на швейцарското правителство.
Както вече 24rodopi.com писа, проектът „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, реализиран в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, приключи на 7 декември 2019 г., като тогава стана ясно, че в Кърджали и още 3 области има проблеми с пестицидите, които се нуждаят от бързи решения. Тревога бе обявена за село Звиница, където били складирани 105 тона пестициди.
„В момента Емил Димитров и областният управител на Стара Загора са открили начин да си правят пиар с пестицидите, но по този начин се нарушава реда в създадения регистър и се създава допълнителна опасност“, смята Манева.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0