Бивш кърджалийски депутат: Историческо ниски нива на избирателна активност през ноември

Бивш кърджалийски депутат: Историческо ниски нива на избирателна активност през ноември

На предсрочните парламентарни избори през ноември избирателната активност би могло да се снижи до исторически ниски нива, коментира бившият депутат от

На предсрочните парламентарни избори през ноември избирателната активност би могло да се снижи до исторически ниски нива, коментира бившият депутат от Кърджали Александър Симов.

„И дори стандартната апатия, която се движи около 35 % средно гласували, може да се срине до 15-20 %. Което пък би означавало, че следващият парламент ще е както електорално, така и морално нелегитимен“, смята социалистът и посочва причините:

„Изчегъртването на ГЕРБ се превърна междучовъркане на опозицията. Тук упрекът към „Има такъв народ“ вероятно би бил най-голям. Това, че предложиха няколко неадекватни кандидатури и се опитаха да ги застопорят без никакви преговори, се оказа решаващо. Но може би „Демократична България“ не трябваше да избързва с „дългата ръка на ДПС“, която бе обявена публично за ръководна в ходовете на Слави“.

Според него партиите на протеста са губещите.

„Бяха набрали силна инерция, която постепенно замря – и вероятно пропиляха златен шанс, какъвто в последните десет години не е имало; възможно е да няма и занапред. Вместо тях този шанс бе въплътен в действия от служебното правителство.  Никак не е ясно как последните месеци биха мотивирали избиратели да надмогнат изборната умора и да се явят още веднъж на изборите. Новият парламент би възпроизвел сходни резултати (вероятните вариации – спад на „Има такъв народ“, малък тласък на ГЕРБ, може би също на БСП и „Демократична България“, както и нов играч – „Възраждане“). Тези преразпределения обаче водят към вече познатия общ сбор – за да се управлява трябва да има или правителството на малцинството, или БСП най-сетне да бъде приета сред останалите. Трифонов вече намекна, че сега „Има такъв народ“ биха действали „мъдро и отговорно“, само че не се знае дали не е закъснял“, казва Александър Симов.

По думите му, не е ясно дали пак различията отново няма да станат несъвместими с идеята за общо управление.

„Нещото, което може да спаси политическите партии, са изборите „2в1“. Така  одобрението към Радев би могло да прелее, по механичен път, малко повече гласове и за самия парламентарен вот. Подобно механично преливане е принципен атестат за безпомощност, но вероятно единственият начин. А като говорим за механика, дори не включваме обстоятелството, че отливът от изборите ще е в разгара на четвъртата вълна. Обратното на перфектната буря – перфектното затишие“, посочва бившият кърджалийски депутат.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0