Бивш директор на училище: Закрие ли се школо в село, скоро и селото се закрива!

Бивш директор на училище: Закрие ли се школо в село, скоро и селото се закрива!

Проблемите в образованието не се решават кардинално и в дългосрочна перспектива - затова и цели поколения завършват като „функцио

Проблемите в образованието не се решават кардинално и в дългосрочна перспектива – затова и цели поколения завършват като „функционално неграмотни“. Закрие ли се училище в едно село, скоро и самото село ще бъде закрито.

Това е част от анализа на проблема с просветата в малките населени места на бившия директор на школото в ардинското село Бял извор Еркан Хаджимустафа. 

Истинска драма настъпи след публикация отпреди дни на 24rodopi.com. за две деца от село, чиито родители искат едното да започне училище в съседно село. Как няма автобус, как за едно дете не може да бъде осигурен, колко е трудно…

Драма за едно дете, чието семейство след година-две може да реши и да потърси щастието си в друга държава. Така, както сториха хиляди други. И селото ще последва същата съдба като тази на десетки, стотици други.

„Ардино е една от общините в Кърджалийско, в която демографската криза се отразява най-тежко. На територията й функционират едва 6 училища, от които само едно е  средно-това в град Ардино.  Останалите пет основни училища в селата Бял извор, Падина, Жълтуша, Боровица и Горно Прахово са на „изкуствено дишане“ и всяка година драстично намалява бройката на учениците в тях. Понастоящем във всяко едно от тях, с изключение на училището в Бял извор, учат под 20 деца. В Бял извор, което е едно от най-големите населени места в областта, с население 1700 жители, учениците са под 30“, коментира за 24rodopi.com ситуацията Еркан Хаджимустафа. Бил е директор на училището в Бял извор в периода 2015-2018 година.

„Още през 2016 година, като директор на това школо, алармирах тогавашния министър на образованието Меглена Кунева, че училището е пред финансов фалит и не се вижда надежда за спасението му. Тогава в него учеха 80 деца и по единните разходни стандарти за 2016 година ни се полагаха 118 хиляди лева плюс още 21 хиляди лева за целодневно обучение. Информирах министъра, че тези средства са крайно недостатъчни за издръжката на училището. За сравнение-само за заплати и осигуровки през 2015 година бяха изразходвани 200 хиляди лева. Напомних още веднъж, че закриването на училището води до закриване на селото и напускането му от младите хора и с тези темпове скоро ще останат само пенсионери. Отбелязах, че подобно е положението с много училища в страната и ако не се вземат спешни мерки, ще настъпи масово и необратимо закриване на училища. Отговор нямаше, а тези констатации са вече факт“, анализира Хаджимустафа.

„Макар че, всяко идващо на власт правителство заявява, че образованието е приоритет, като цяло не се мисли кардинално за образованието и затова, че цели поколения завършат и остават неуки, а проблемите гледат да се разрешат в краткосрочен план. 

Как се усещат на местно равнище усилията на централната власт за подобряване на образованието? Макар че, правителството отпуска милиони за модернизирането и обновяването на класните стаи и училищата, за увеличаване на учителските заплати и повишаване на авторитета на учителите, селските училища в Източните Родопи и въобще в цялата страна, умират.

Как едно селско училище да се възползва от  отпуснатите средства? Финансовата помощ не огрява малките училища, понеже се отпуска на бройка ученици и тези училища от дълги години страдат от делегирания бюджет, който затруднява директорите им дори да изплащат заплатите на персонала. Това неминуемо води до напускане на учители и ученици. Някои млади семейства дори напускат населеното си място в търсене на по-добри условия за обучение на децата си“, посочва Хаджимустафа.

24rodopi.com

Милиони в просвета пращат неграмотни „роби“ на Запад – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0