Бивши световни шампиони в битка за голямата награда на шахматния турнир в Крумовград

Бивши световни шампиони в битка за голямата награда на шахматния турнир в Крумовград

Първи открит турнир по шахмат в Крумовград организира българската федерация по шахмат съвместно с шахматен клуб "Арда" - Кърджали, и с финансова

Първи открит турнир по шахмат в Крумовград организира българската федерация по шахмат съвместно с шахматен клуб „Арда“ – Кърджали, и с финансовата подкрепа на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД. Проявата е по случай Световния ден на шахмата – 31 юли.

Турнирът ще се проведе от 9.00 часа до 19.00 часа на 31 юли в крумовградския   хотел „Дивна“ в 9 кръга по швейцарската система с контрола за игра 15 минути на състезател и 5 секунди добавено време на ход.

Наградата за победителя е купа и 800 лева. Предвидени са и  парични награди до 8-мо място: 500 лева за класиралия се на второ място, 300 лева за трето място, 150 лева за четвърто място, 100 лева за пето място  и по 50 лева от шесто до осмо място. Има и специални награди по 50 лева: за първо място при сеньори над 55 години, за първо място при състезатели с рейтинг до 2000 ЕЛО, за първо място за неградирани състезатели и първо място за местни състезатели.

Турнирът е валиден за международен рейтинг. Макар че участието е безплатно и достъпно за всеки, само първите записали се 100 участника ще бъдат допуснати до участие поради ограничения капацитет на масите. От шахматен клуб „Арда“-Кърджали обявиха, че над 40 шахматисти  от региона и страната вече са се регистрирали за участие. Сред тях има гросмайстор, майстори на спорта и международни майстори по шахмат, но несъмнено най-очакваният и предизвикващ интерес двубой ще бъде между  гросмайстор Кирил Георгиев и международния майстор от Кърджали Димитър Трифонов.

За първи път след повече от 30 години ще видим един срещу друг двама световни шампиони по шахмат. Кирил Георгиев завоюва титлата до 20-годишни през 1983 година, а Димитър Трифонов става световен шампион по шахмат за студенти през 1990 година.

55-годишният гросмайстор Кирил Георгиев, който все още  активно участва на международни турнири и доскоро бе в  Топ 100 на световния шахмат, е третият по популярност и ЕЛО шахматист в страната след Веселин Топалов и Иван Чепаринов. Той е седемкратен шампион по шахмат на България.

Докато кърджалиецът Димитър Трифонов, който е с година по-възрастен от Кирил Георгиев и го е побеждавал, прекратява активната си шахматна кариера още с падането на тоталитарния режим. Въпреки, че му предричат бляскава кариера в професионалния шахмат, той се отказва, след като идването на демокрацията  слага край на големите държавни инвестиции в спорта и се отдава на професията си, придобита в университета – инженер със специалност електронна техника.

Днес Димитър Трифонов все още не е забравил шаха. Често кани на гости най-силните шахматисти в града и е един от главните инициатори на учредяването на шахматен клуб „Арда“ – Кърджали. Почетен председател е на клуба. Мечтата му е да се възроди славната кърджалийската школа от времената на треньора Виктор Василев, когато в нея тренират много млади и талантливи шахматисти от Кърджали, които имат сериозни успехи на национално ниво.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0