Баща заведе дело за паспорти: „Пуснете децата в Турция, Германия, Австрия…“

Баща заведе дело за паспорти: „Пуснете децата в Турция, Германия, Австрия…“

Ограничаването на възможността на децата да пътуват зад граница се отразява неблагоприятно на психическото и емоционалното им състояние

Ограничаването на възможността на децата да пътуват зад граница се отразява неблагоприятно на психическото и емоционалното им състояние и не е в техен интерес. В съвременния мобилен свят решенията за пътуване в чужбина придобиват все повече ежедневен и битов характер и често се налага бърза реакция. Децата имат право на свободно придвижване, като това им право е гарантирано както от Конституцията на Република България, така и от Европейската комисия за правата на човека.

С тези мотиви баща поиска от съда в Ардино на непълнолетните му щерки да бъдат извадени паспорти и те да могат да напускат свободно границите на държавата без разрешение на майката.

Мъжът от няколко години бил самотен баща. Сам се грижил за трите си момичета, след като съпругата му го напуснала и се установила да живее в Турция. Жената нито се обаждала на децата, нито пращала пари за издръжка, нито подаръци за ученичките. Родопчанинът пък бил в период на развод с избягалата майка. Той заведе дело за свободното придвижване на децата извън пределите на страната. В мотивите си мъжът посочи още, че имал роднини в Турция, а лелите на момичетата живеели в Австрия и Германия. Именно пък в тези държави той желаел да води децата си.

Районните магистрати в Ардино уважиха иска на мъжа и той ще може да им извади задгранични паспорти, както и да пътува с тях в чужбина, без разрешение от майката, за период от по три месеца в рамките на година.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0