„Банкер“ чупи рекорди с… 4 450 % лихва! Осъдиха лихвари от Родопите, заплашвали да „изнасилват, отвличат деца“

„Банкер“ чупи рекорди с… 4 450 % лихва! Осъдиха лихвари от Родопите, заплашвали да „изнасилват, отвличат деца“

С 400 лева печелиш 17 800 лева! Това не е сценарий, продуциран от Американската мечта, нито пък фиш за футболни прогнози. Просто лихвар


С 400 лева печелиш 17 800 лева! Това не е сценарий, продуциран от Американската мечта, нито пък фиш за футболни прогнози. Просто лихварска дейност с рекордни резултати.

Незаконен банкер в Кърджали се призна за виновен за дейността си „Кредити срещу лихва“. Той оперирал в периода 2016-2020 година в областния град. Раздавал заеми на хора от различни населени места в региона. Лихвата пък била огромна. В различни случаи 436%, 685%, дори 3 821%.

Най-фрапантният случай от практиката на „банкера“ бил заем в размер на 300 лева. Той трябвало да бъде върнат до месец. За него обаче, кърджалиецът прибрал лихва от 11 464 лева. В друг случай за заем от 1500 лева, получил 6550 лева. На двама души били дадени общо 3500 лева, те пък върнали лихви от 24 000 лева.

Клиентите на водещия се безработен мъж били заплашвани. Жена от Кърджали била принудена чрез закани за побой и насилие над дъщеря й, да поеме дълг от 15 000 лева.

Лихварят сключи споразумение с прокуратурата, признавайки изцяло всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Той получи едно общо наказание от 3 години „лишаване от свобода“, което обаче бе отложено с 4-годишен изпитателен срок. Наложената глоба пък бе в размер на 4800 лева.

Съдът реши кметът на Кърджали да възложи възпитателна работа по отношение на безработния  в рамките на изпитателния срок.

Далеч по-брутално е действал друг лихвар от групата в Източните Родопи. Също безработен, кърджалиецът призна вината си в съда, сключвайки споразумение с прокуратурата. Мъжът поискал от жителка на областния град да поеме задължение в размер на 4800 лева или в против случай ще я направи проститутка. Заплахата към мъж пък била с изнасилване на съпругата му, отвличане на децата, ако не „изтегли“ заем от 9900 лева.

Най-крупният удар на втория лихвар бил след заем от 400 лева, за който получил 17 800 лева от лихви, като процентът бил 4 450 на сто.

Кърджалиецът получи едно общо наказание за банкерската дейност и заплахите – 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, но с 3-годишен изпитателен срок, в който трябва да му се приложи възпитателна дейност. Глобата е в размер на 4500 лева.

Припомняме, че няколко души бяха задържани от полицията в началото на годината в акция срещу незаконна лихварска дейност. От прокуратурата посочиха, че спрямо клиенти са налагани огромни лихви. Някои от тях са били принудени да работят зад граница, за да връщат заемите, превръщайки се във „вечни длъжници“.

На снимката: Това откриха полицаи при акция „Лихвари“

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0