Бай Бекир: От 12-годишен държа оруч, прекъсвал съм само в казармата

Бай Бекир: От 12-годишен държа оруч, прекъсвал съм само в казармата

„От 12-годишна възраст държа оруч (говеене) по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Прекъсвал съм да говея само по вре

„От 12-годишна възраст държа оруч (говеене) по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Прекъсвал съм да говея само по време на военната си служба. Вече съм на 87 години и въпреки пандемията от коронавирус ще продължавам да държа „оруч“ докато още съм жив. Щом Всевишният Аллах повелил да се пости, това е добро за човека. Да се държи оруч е севап (добро дело)“, казва уважаваното от всички духовно лице, дългогодишният имам на Ардино хаджи Бекир Халил.

Той е роден на 12 юли 1934 г. в Горно Прахово. Ученическите му години преминават в родното му село. Тук създава семейството си. Има шест деца-две дъщери и четирима синове, дарили го с шест внуци и двама правнуци. За него семейството е ценност и учи на ценност. Целият му трудов живот е преминал по строителните обекти в района и страната. През 1970 г. построява къща в Ардино и до ден-днешен живее тук. Бай Бекир е бил имам в градската джамия, както и в Бял извор, Ленище, Чубрика и Брезен. През 1991 година се сбъдва и голямата мечта на бай Бекир – отива на хаджилък в Мека и Медина. Надява се всеки вярващ да има възможност да посети двете свещени за мюсюлманите места.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0