Багерът вече копае, птиците и яйцата изчезнаха! В „чашката“ ще се построят 3 сгради

Багерът вече копае, птиците и яйцата изчезнаха! В „чашката“ ще се построят 3 сгради

Багерът вече копае в заливната част на язовир „Кърджали“, в землището на село Пъдарци. Припомняме, че рибари алармираха

Багерът вече копае в заливната част на язовир „Кърджали“, в землището на село Пъдарци.
Припомняме, че рибари алармираха през уикенда за застрашени гнезда на редки птици, пълни с яйца. Те твърдяха, че в понеделник започват изкопните работи и багерът ще прогони редките птици от тази зона, като яйцата най-вероятно ще бъдат унищожени.
В „чашката“ на язовира вече се работи. Това личи и от изпратено от рибарите видео от днес. „Багерът копае, птиците излетяха, яйцата ги няма“, твърдят рибарите.

Проверка на 24rodopi.com установи, че на това място, в заливната част на язовира ще бъде изградена зона за отдих с 3 сгради. В строителна площадка ще бъдат превърнати два парцела в заливната част на язовир „Кърджали“ с обща площ 3 257 квадратни метра.
През октомври м. г. експерти на РИОСВ в Хасково са стигнали до извода, че имотите не попадат в границите на защитени територии. Тогава било преценено, че на този етап „не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка“.
Новината от днес е, че Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ ще стартира проверка във връзка с тревожния сигнал до 24rodopi.com за евентуално строителство в заливаемата зона на яз. „Кърджали“, което може и да унищожи гнезда на редки птици.


„Днес получихме сигнала, ще извършим проверка, вероятно съвместно с ДНСК. Нищо не можем да кажем предварително, още повече, че за строителните дейности отговаря този, който е издал разрешителното и този, който го контролира – Община Кърджали и ДНСК. Първо трябва да констатираме – има ли строителство, къде е и на какъв етап е. Ще организираме проверка, ще се свържем и с други контролни органи“, това е становището на Васил Пашалиев, директор на Басейнова дирекция „Източно беломорски район“.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: