Астрономическото лято започна с… повече щъркели в Източните Родопи

Астрономическото лято започна с… повече щъркели в Източните Родопи

Астрономическото лято настъпи днес у нас в 00.43 часа, когато е и лятното слънцестоене, се посочва в астрономическия календар за 2

Астрономическото лято настъпи днес у нас в 00.43 часа, когато е и лятното слънцестоене, се посочва в астрономическия календар за 2020 година. Днешният ден е най-дългият ден в годината. Максималните температури ще бъдат между 23 и 28 градуса.
Днес ще преобладава слънчево време с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, преди обяд над Родопската област ще превали и прегърми.
На снимките: Полята в Кърджалийско са пълни с щъркели! Символът плодородието се белее из нивите. Големите птици радват очите и на преминаващите.
Според извършените официални преброявания през годините, числеността на гнездящите двойки на белия щъркел в област Кърджали от 1979 до 1994 година е 113. От 1995 година те драстично намаляват, броят им спада до 40. От 2004 година насам, гнездящите двойки отново се увеличават. Последните данни от 2005 година, сочат близо 80 гнездящи двойки.
Както се вижда обаче, гнезда на щъркели има на много от електрическите стълбове и комини на къщи из селата. Виждат се и по много от поляните, нищо чудно броят им да се е увеличил…
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0