Арестуваха зам.-министър и още 5-ма, претърсвания и в Родопите

Арестуваха зам.-министър и още 5-ма, претърсвания и в Родопите

Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков (на снимката), са задържани за 24 часа в рамките

Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков (на снимката), са задържани за 24 часа в рамките на мащабната спецакция в страната, свързана със случая на нерегламентиран внос на боклук от Италия в края на миналата година.
Това стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева на брифинг за мащабната акция, която се провежда от сутринта в много градове.
Самият Живков каза пред журналисти, че не е задържан при отвеждането му от министерството.
Без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, Милева заяви, че става дума за „организирана престъпна група, създадена с користна цел“, в която са участвали „бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ – Плевен.
По обед днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на ДАНС, бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който обяви, че съдейства на разследващите. Претърсвания днес е имало освен в София в Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян и кюстендилски села.
„От тази схема се е възползвала и рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори“, каза Милева. От тази преработка се получава опасен отпадък, който първоначално се изнасял в Германия, но по думите на Милева с цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта дружеството „изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност“ и така се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери.
„Зам.-министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат“, обяви Милева. По думите ѝ наред с това той е отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.
Задържани за 24 часа и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, собственици на „Монбат“ и „Приста ойл“. Двамата били забъркани в аферата с боклука.
Претърсванията в Смолян са свързани с дейността на „частно лице, което било в контакти с фирмите на братя Бобокови“, разкриха за 24rodopi.com осведомени източници. 
Снимка: Duma.bg
Кърджалийските връзки в последните афери, разтърсили България – четете утре в „Родопи voice“ и по-късно в 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0