Апелативният съд: Кърджалийското определение по делото на Местан е правилно!

Апелативният съд: Кърджалийското определение по делото на Местан е правилно!

Определението на Окръжният съд в Кърджали за връщане за допълнително разследване на делото за катастрофата с участието на лидера на ДОС


Определението на Окръжният съд в Кърджали за връщане за допълнително разследване на делото за катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе Еджрин, бе потвърдено от състав на Апелативния съд в Пловдив.

Както вече 24rodopi.com писа, прокуратурата в Кърджали прати делото за катастрофата край Загорско в Пловдив. Държавното обвинение обжалва определението на Окръжния съд в Кърджали, с което казусът бе върнат на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Припомняме, че трагедията се разигра на 14 април 2019 година. Автомобилите на политика Лютви Местан и на семейство от кирковско село се сблъскаха на разклона за село Загорско. При удара загина бебето Еджрин, а прокуратурата повдигна обвинения за съпричиняване на смърт по непредпазливост на Лютви Местан и бащата на починалото дете Юсеин Ахмед.

Процесът стартира в Кърджали на 15 септември. Защитата на политика пък поиска връщане на делото в досъдебна фаза.

Апелативният съд споделя доводите на Окръжен съд – Кърджали, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите.

На първо място това са майката и братчето Б. А. на загиналото момиченце, които са били представлявани от адвокати, които са били адвокати и на бащата – обвиняемия Ахмед, и което е основание за отвод.

На братчето Б.А. не е бил назначен особен представител – адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му, обвиняемия Ю. А.

Пловдивският апелативен съд прецени, че органите на досъдебното производство не са установили и в пълнота кръга на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които също могат да претендират, че са претърпели неимуществени вреди от деянието.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0