Антикорупционният фонд: Най-много рискови секции за купен и контролиран вот има в Кърджалийско

Антикорупционният фонд: Най-много рискови секции за купен и контролиран вот има в Кърджалийско

Между 1491 и 2101 секции са били в риск от контролиран и купен вот на парламентарните избори, проведени на 4 април. В риск са били межд

Между 1491 и 2101 секции са били в риск от контролиран и купен вот на парламентарните избори, проведени на 4 април. В риск са били между 12 до 17% от всички секции в страната.

Това става ясно от анализ на Антикорупционния фонд. Увлечението е с 5% в сравнение с изборите през 2017 година.

В тези рискови секции са гласували приблизително между 284 000 и 410 000 от избирателите у нас, което прави между 9 и 13% от всички подадени гласове в страната.

През 2021 година най-много рискови секции има в Кърджалийския избирателен район – между 31 и 41%. Цели 29% от бюлетините в района са подадени в рискови секции, посочват от Антикорупционния фонд.

Висок дял на гласувалите в секции в риск има и в избирателните райони в Монтана, Пазарджик, Сливен, Търговище, Разград, Шумен и Враца.

На ниво общини най-много са гласували в рисковите секции в общините Кирково, Криводол, Павел баня, Септември и Тервел.

С най-голяма тежест за размера на контролирания и купен вот в цялата страна е Бургаският изибирателен район. На него се падат 8% от всички гласове в риск в страната. На второ масто е Кърджалийският със 7%, следват Пазарджишкият и Благоевградският с по 6% и Старозагорският с 5%.

На изборите на 4 април ГЕРБ и ДПС си разделят значителна част от подадените гласове в рисковите секции. 31% от гласовете в тези секции отиват при ГЕРБ. 30% са подадени за ДПС. 12% от вота, подаден в рискови секции, е за БСП, а 7 на сто – за „Има такъв народ“, посочват от фонда.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0