Андай по „Хоризонт“: Бойко Борисов пое огромна глътка въздух след хода на Слави Трифонов!… В Кърджалийско отличници са кметовете!

Андай по „Хоризонт“: Бойко Борисов пое огромна глътка въздух след хода на Слави Трифонов!… В Кърджалийско отличници са кметовете!

„ДПС губи около 50 000 гласа, с отстъпление в почти всички области, по няколкостин гласа ръст има в Добрич и Шумен, но феноменът отново е Кърд

„ДПС губи около 50 000 гласа, с отстъпление в почти всички области, по няколкостин гласа ръст има в Добрич и Шумен, но феноменът отново е Кърджали – с цели 4 643 гласа ръст спрямо 4 април. Като отчетем, че около 15 000 от изселническите гласове също са от хора, заминали от Кърджали – то един от важните изводи на тези избори е, че всеки 5 глас за ДПС е от Бастиона. И това се дължи на кампанията, в която най-дейни бяха 7-те общински кметове. Хората гласуваха не толкова за листата, колкото за техния отчет и 72-часовата обиколка в региона на Мустафа Карадайъ“, коментира пред Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.com. Журналистът отбеляза, че където няма автентични депесари партията отчита големи загуби, които пък калкулират това незадоволително представяне на база абсолютни числа.

„Като проценти, с локално покритие, ДПС звучи като голямата работа, в цели 5 области е първа сила, но вече е под 300 000 гласа и ако не беше ходът на Слави вчера, днес ДПС щеше да се чуди как да завърти нещата, че да обяснява добро представяне“, каза пред Силвия Великова от „Хоризонт“ Андай.

Той отговори на въпроси за американските санкции спрямо Делян Пеевски и как те са повлияли на изборния резултат.

„Мнозина казваха, че Магнитски няма значение, санкционирането на Пеевски също, подреждането на листите с хора, които носят повече минуси отколкото прилив на гласове и положителен заряд също, но резултатите показват, че не е така.

ДПС губи много заради Пеевски – и в родината, и в анаватан. Машината на Ердоган за печелене на избори не се задейства, защото той очакваше много по-различна реакция от ДПС сред срещата в резиденцията край Босфора, много по-различна от тази, че Америка трябвало да даде доказателства. Ердоган зае позиция – няма да преча, но и няма да помага. Видя са какво се случи – едва около 24 000 гласа, далеч от постижимите 50 000, че и 100 000 гласа. А заради срещата Карадайъ-Ердоган пасивни бяха онези изселници, които са кемалисти.

В България ДПС катастрофира в региони, където Пеевски жънеше успехи. В неговата любима област Пазарджик спадът е наполовина – от 15 800 на 7 500. В Стара Загора е зле, във Видин и Враца е зле. В Плевен и Ловеч е катастрофа. В Плевен ДПС ще има депутат едва с 3500 гласа, благодарение на донорството на изселниците и вероятно на големия остатък в Кърджали.

Въобще, можем да обобщим, че ДПС и на следващите избори има едни гарантирани 300 000 гласа, но още поне толкова, основно в смесените региони са свободни, а дали за лошо или за хубаво другите партии не успяват да работят с тези избиратели“, добави Андай. Относно констатацията на водещата Великова, че в много райони, където ДПС получавало ромска подкрепа, а сега не е така, журналистът каза, че лошо сме ги научили ромите – на всички избори да получават пари!

„Това, което се случи с ДПС на 11 юли заслужава един прочит до изявлението на Слави Трифонов и добавка с позитиви след хода на лидера на „Има такъв народ“. Ако вчера Слави имаше само 64 депутаски гласа за свой кабинет на малцинството, то днес можем да каже, че може да разчита на още 29 от ДПС.

Защото, както Слави няма много полезни ходове и се нуждае от алиби за следващите предсрочни избори без да инкасира загуби в този промеждутък от време, и поради това заложи на най-нестандартния вариант, играейки малко и като Доган, и като Борисов, но действа по-бързо от тях, по-смело, ако щете и малко смахнато, така и ДПС няма голям избор – да остане до Борисов и да „хапе“ Слави, или да припознае старата формула на Доган за експертно управление, но в ръцете на Слави. Високоскоростни приоритети на бъдещото правителство на малцинството също се покриват частично с тези на ДПС, ако щете и желанието за голямо харчене, за да се върнат тези огромни разходи като народна любов към тези, които ги правят, за да вдигнат стандарта на живот на българите.

Този проектокабинет е мил спомен за Доган за славните негови години на партньорство НДСВ-ДПС. Няма как Карадайъ и хората му в 46НС да не подкрепят ИТН-правитеството. Вярно ,за пред обществото трябва да се сътворят някакви козметични претенции и ходове, но като цяло смятайте 64 плюс 29 и измъкване на ДПС от отредената от избирателя роля на 5-та незначителна сила в новия парламент.

Днес на 13 юли, по-близо до ИТН са ДПС, а не Демократична България!

Мине ли сценарият на Слави, автоматично в мъглата изчезват неудобните въпроси към ДПС, ако щете и към пакета „ДПС-Пеевски“, коментира Андай и добави, че гласовете на ДПС са гарантирани в пленарна зала, ако ИТН си осигурят подкрепата на още една политическа сила.

Бойко Борисов пое огромна глътна въздух след хода на Слави Трифонов, а най-губещи са „Демократична България“ – няма да са в управлението, а трябва да подкрепят кабинета на ИТН, скочат ли на Слави – мъка ми е какво ще говорят на избирателите, заключи Илхан Андай.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0