Ангел Коджаманов: Екологичното земеделие ще развие региона

Ангел Коджаманов: Екологичното земеделие ще развие региона

„Казвам се Ангел Коджаманов. На 21 години съм, от град Кърджали. Студент съм по право в четвърти курс в Софийския университет. Същевременно работя в н

„Казвам се Ангел Коджаманов. На 21 години съм, от град Кърджали. Студент съм по право в четвърти курс в Софийския университет. Същевременно работя в немска компания. Завършил съм Езиковата гимназия в моя роден град и владея отлично писмено и говоримо немски и английски“.

-Защо се кандидатирахте за народен представител?

-Включих се в предизборната надпревара именно от моя роден град, защото родът ми е свързан с град Кърджали и в моето семейство повелята гласи, че камъкът тежи на мястото си. Искам да превърнем малкия град Кърджали в също толкова развит и неотстъпващ по нищо на големите градове. В началото на XXI век регионът се превърна в интересна туристическа дестинация, основавана на богатото културно-историческо наследство и природните богатства на Източните Родопи. Това е предпоставка за създаването на малки семейни фирми, които да се развиват в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и други дейности, които да превърнат туризма в индустрия. Макар и малкото обработваема земя може да се използва за развитието на екологично земеделие, което да е предпоставка и за развитието на селския туризъм.

И тук, именно, идват проблемите.

Първият от тях е недобрата, на места, общинска пътна инфраструктура. Вторият е липсата на водоснабдяване в голям брой населени места. Не на последно място е липсата на стратегия за развитие на туризма в област Кърджали, както и липса на национално ниво за развитието на такива региони.

Вероятно някой ще ми опонира, че тези проблеми следва да бъдат решавани от общините. Но решаването им изисква сериозен финансов ресурс, непосилен за бюджета на местната власт. Необходимо е ангажирането на държавата за бързото решаване на тези проблеми.

Смятам, че има инвеститори, които би следвало да бъдат подкрепени от държавата, защото те разкриват много работни места. Заплатите, които получават добрите специалисти при тях, по нищо не отстъпват на заплатите в големите градове. Това би могло да привлече младите хора да се върнат в своя роден град отново, да уседнат и да създадат семейство тук.

Образователната система в България също има много голямо значение и предрешава бъдещето на голяма част от младите хора. Началото на всяко едно развитие се поставя още в основното образование. Ако тя не е на ниво, младите хора биват дезориентирани и не могат да се насочат правилно към своето професионално развитие. Трябва да запазим потенциала на младите хора тук, в родината, да го съхраним и да го „впрегнем“ да се развие икономиката на България. Когато младите хора нямат пример за подражание, те се демотивират.

-Кои ще са приоритетите Ви, ако бъдете избран за народен представител?

-Бих опитал да въведа законови промени, бих се опитал да приложа модела, който е наложен от много време в Германия – дуалното обучение. Там младите хора едновременно учат и работят, като получават заплащане за труда си. С този придобит стаж в момента на тяхното следване, вече имат някаква професионална ориентираност и знаят, че след като завършат университета няма да започне лутането и борбата за оцеляване, а ще има едно изработено от тях, самите, място в голяма компания или в някой от държавните сектори. Смятам, че това е една от основополагащите стъпки, за да могат младите хора да останат и да се развиват в държавата, защото всеки от младите хора се нуждае от средства, финансови. Също така и от някакъв вид подпомагане от държавата. В момента България не предлага никакви облекчения за т.нар. млади предприемачи, които са под 25-годишна възраст и се опитват да развият някакъв собствен бизнес. Смятам, че това е много важна част от стратегията за развитието на младите хора и опита им да се задържат в България.

На 11 юли подкрепете мен, Ангел Коджаманов, с № 4 в бюлетината и преференция 105!

С мисъл за Вас!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

COMMENTS

WORDPRESS: 0