Ангели и дяволи, нинджи и пирати гониха зимата в „Йовков“

Ангели и дяволи, нинджи и пирати гониха зимата в „Йовков“

Учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за втори път немския празник „Фашинг”. Това е карнавал хара

Учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за втори път немския празник „Фашинг”.
Това е карнавал характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през последната седмица на месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така “Фашингът” се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Вярва се също така, че злите зимни духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта и затова празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие. Хората се маскират, празнуват и се веселят преди началото на дългия великденски пост. Идеята на маскирането е, лошото да не те познае и да избяга от теб.
Водени от тази идея йовковци се превъплътиха в известни личности, приказни, литературни и филмови герои като по този начин те символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта. Негови организатори бяха учениците от Клуб „Опознай Германия” по проект „Подкрепа за успех” с ръководител госпожа Станислава Иванова. През целия ден из коридорите на

училището дефилираха герои и персонажи като Пипи дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, пирати, гадетелки, ангели и дяволи, лекари и войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

С интересни костюми и маски учениците пресъздадоха успешно емоцията и настроението на традиционния немски празник. Така с песни, танци, игри и веселие се стигна и до кулминацията на тържеството – номинациите за най-атрактивен костюм. След кратко дефиле жури с председател Недялка Кюпрюджиева – директор на учебното заведение, оцени най-интересните и нестандартни костюми, които получиха грамоти, награди и бурни аплодисменти от публиката.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: