Анализът на експертите: Софиянци бягат по селата, родопски гастарбайтери се настаняват в Пловдив

Анализът на експертите: Софиянци бягат по селата, родопски гастарбайтери се настаняват в Пловдив

Софиянци бягат от столицата в посока близките села, хора от вътрешността пък ги заместват. В същото време родопчани избират близкия Пло

Софиянци бягат от столицата в посока близките села, хора от вътрешността пък ги заместват. В същото време родопчани избират близкия Пловдив при избор на жилище.

Новата тенденция във вътрешната миграция след трите вълни на COVID-19 в страната, отчитат брокери. Обясненията са две-търсене на по-висок стандарт и здравословен начин на живот, но пък запазвайки работното място в града, твърди Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България.

Цените на имотите в София трайно се повишават, а според брокери, не се очаква спад, а дори напротив-още по-високи цени до края на годината, заради повишения интерес.

Все повече столичани избират да купят имот в селата в близост до столицата, докато двойно повече хора от провинцията търсят жилища в София. Ръстът на сделките е с 30 на сто спрямо предходните две години. Изоставащите икономически темпове на развитие във вътрешността на страната обусляват и поредната приливна вълна на хора от провинцията.

На второ място по интерес към имоти е Пловдив. Търсенето на жилища в града под тепетата е най-вече от родни гастарбайтери от областите Кърджали, Смолян и Хасково, пише „Телеграф“, позовавайки се на брокери. Цените на имотите във втория по големина град в страната са се повишили с 52 на сто в последните пет години. Най-голям ръст се отбелязва в новото строителство.

В същото време Кърджали държи челни позиции от години в раздел „Строителство“. Може би единственият бранш в региона, който не бе засегнат от икономическата криза, свързана с COVID-19. Новите кооперации никнат една след друга, а купувачи не липсват, въпреки, че новодомци така и не остават трайно да живеят в тях. Браншът разчита предимно на свежото евро от гурбетчиите, голяма част от които идват в Кърджали от населени места в периферията на областта.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0