Ако „Теклас“ не заработи, има риск да се изнесе част от производството в други страни?

Ако „Теклас“ не заработи, има риск да се изнесе част от производството в други страни?

Най-големите фирми в страната, поддоставчици за автомобилостроенето, спират работа, има риск производствата да бъдат изнесени по-къс

Най-големите фирми в страната, поддоставчици за автомобилостроенето,
спират работа, има риск производствата да бъдат изнесени по-късно в други страни. Това предупреждават от Българска браншова камара Машиностроене след временното затваряне на „Теклас – България“, „Язаки“ и други предприятия.
Както първи 24rodopi.com писа, 2 500 работници от „Теклас България“ няма да работят от 26 до 31 март, а от 1 април ще бъде въведен нов режим на работа във фабриките край Кърджали – с по-малко работници на смяна! Това бе новината от най-големия работодател в област Кърджали след акция на здравни инспектори и полицаи, проведена на входа на „Теклас“ в следобедните часове на 24 март.
Ръководството на дружеството обявява за неприсъствени дни за персонала 26 март, 27 март, 30 март и 31 март (четвъртък, петък, понеделник и вторник). Мерките на „Теклас България“ са отговорът на дружеството на повишаващото се разпространение на коронавируса COVID-19 и в изпълнение на местните и националните здравни разпоредби за безопасност. В този дух ще бъде и новият режим на работа на фабриките от 1 април.
Здравни инспектори и полиция провериха дали при извозването на работници на „Теклас“ са спазват мерките, които здравето на хората в кризисната ситуация с разпространението на коронавируса. Установено е, че повечето от работниците в автобусите имат предпазни маски, някои са ползвали шалове. Проблем е недостигът на дезинфектанти.
„Поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка ситуация“, посочват в писмо до 24rodopi.com от Камарата.
Заради коронавируса е невъзможно извозването на работещи, голяма част от които живеят на 70-80 км. от завода. Факт е кризата поради спиране на европейски фирми, произвеждащи автомобили.
„Не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни“, предупреждават от Камарата.
На снимките: Заводите на „Теклас“ край Кърджали. Акцията на полицаи и здравни инспектори
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0