Ако ревизията на управлението на Бойко Борисов стигне до Кърджали, ще е заради санираните блокове!

Ако ревизията на управлението на Бойко Борисов стигне до Кърджали, ще е заради санираните блокове!

Искане за мащабна ревизия на управлението на Бойко Борисов внесоха в деловодството на Народното събрание парламентарните групи на "Изпр

Искане за мащабна ревизия на управлението на Бойко Борисов внесоха в деловодството на Народното събрание парламентарните групи на „Изправи се! Мутри, вън“ и „Има такъв народ“. Това става ясно от проекторешението им, пише „Дневник“.

Документът предвижда създаване на временна комисия за срок от 3 месеца „за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години“.

Депутатите от „Демократична България“ не са се подписали, но ще подкрепят искането в зала, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов, цитиран от „Дневник“.

От порочните практики в Кърджалийско, в полезрението на проверяващите ще попаднат санираните сгради, става ясно при внимателния прочит на документа. Както вече 24rodopi.com писа, 29 жилищни сгради в Кърджали бяха санираниПътят Кърджали – спирка „Джебел“, който е сочен за един от най-скъпите участъци в България, няма да бъде ревизиран.

Сред планираните за основна ревизия са държавните дружества от ранга на „Автомагистрали“ ЕАД – компанията, която получи милиарди, за да строи скоростните пътища без обществени поръчки, държавният ВиК холдинг и държавната петролна компания, също създадени в разрез с принципите на пазарната икономика. Също и Българският енергиен холдинг, „АЕЦ Козлодуй“, Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, тецовете „Марица“, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ и други.

Вносителите искат и пълна проверка на безплатното за някои граждани, но излязло скъпо за данъкоплатците като цяло саниране на панелни жилищни блокове с пари от държавния бюджет и с европейски средства.

Планира се и контрол на това как са сключвани и изпълнявани концесионните договори и големите обществени поръчки, също и участията на офшорни дружества в усвояването на публични средства. Ще се проверява и дейността на Националния осигурителен институт, на Здравната каса, Сребърния фонд, пенсионните дружества, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР.

Специално внимание ще се обърне на Българската банка за развитие, създадена, за да финансира малкия бизнес, а превърнала се в донор на близки до властта дружества. Прожекторът се насочва и към Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на личните данни на над 5 млн. български граждани от сървърите й, за което никой във властта не понесе отговорност.

Новите депутати настояват и за ревизия на изплащането на бонуси в администрацията и за участия в бордове на държавни служители, като искат число публично обявяване на лицата, които са ги разрешили и получили.

Ще се търси отчет за публичните средства, дадени през годините, за електронното управление и e-правителство, за модернизиране на армията, за изграждането и ремонтите на пътища и магистрали, ВЕЦ-овете и тяхната собственост, топлофикационните и ВиК-дружествата, язовирите.

На фокус ще е и предоставянето на българско гражданство, за което по времето на съвместното управление на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ гръмна корупционен скандал, и въпреки съмненията, че така се наливат пари в партийна каса, прокуратурата не видя доказателства за това.

Планът предвижда подробен анализ и за това как са финансирани мерките за борба с епидемията от COVID-19 със средства от държавния бюджет, както и какви пари са изплатени и в какви срокове на засегнатите микро-, малки и средни предприятия.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0