Ако изборите са днес: ГЕРБ – 14,5%, БСП – 13,9%, "Има такъв народ" – 7,9%, ДПС -6,8%, "Демократична България" – 5,7%

Ако изборите са днес: ГЕРБ – 14,5%, БСП – 13,9%, "Има такъв народ" – 7,9%, ДПС -6,8%, "Демократична България" – 5,7%

Изгледи да бъдат в следващо Народно събрание имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни. Това са ГЕРБ, БСП, 

Изгледи да бъдат в следващо Народно събрание имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни. Това са ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“. Под бариерата засега остават „Изправи се, БГ“ на Мая Манолова и Обединените патриоти, които в момента са управляващи.
62% от анкетираните казват, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7% не ги подкрепят, а останалите се колебаят. 58,9% искат оставка, а 26,5% са на противоположното мнение.
Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“. То е проведено в периода 30 юли – 7 август чрез персонални интервюта на 811 пълнолетни граждани.
И ГЕРБ, и БСП губят позиции и сега са с почти изравнени нива на електорална готовност сред хората с избирателни права. В открит въпрос ГЕРБ има 14,5% или около 800 хиляди потенциални гласове (от общо около 5.5 млн. трайно пребиваващи с избирателни права у нас). БСП е с 13,9%, което значи близо под 800 хиляди гласа. В последните парламентарни избори ГЕРБ събра около 1 150 хил. гласа, а БСП – около 950 хиляди. ГЕРБ е с преднина и сред твърдо решилите да гласуват.
Партията на Слави Трифонов е основен бенефициент от случващото се в страната – с растяща подкрепа, достигаща сега до 7,9% от избирателите у нас. ДПС остава в традиционния диапазон от близо 7%, което е близо под 400 хиляди гласа, показват данните.
С 5,7% ДБ отбелязва между два и три пъти по-добър резултат от обичайните си нива. Най-отчетливо в този микс расте „Да, България“.
Новата формация на Мая Манолова се е развила и вече е с 2,4% или условно около 130 хиляди гласа. С 2,3% са и ОП (с най-видимо присъствие на ВМРО). Това е около потенциалната бариера за влизане в Народното събрание. На последните парламентарни избори тя беше над 130 хиляди гласа. Така формулата за влизане в следващо НС – към този момент – е 5+2. „Воля“ пък е близо до основния „пакет“ с 1,6%. Данните, разбира се, не могат да играят ролята на прогноза, а са само моментна картина. Това уточнение е особено важно на фона на изключително динамичната ситуация, посочват от „Галъп“.
Сред останалите формации правят впечатление АБВ – с 0,6%, „Глас народен“ – с 0,4% и т.н. „Атака“, „Възраждане“, проектът на Цветан Цветанов и проектът на Васил Божков засега са с по 0,2%.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0