„Адрес“: Средните цени на имотите у нас бележат умерен ръст от 5%, най-високо е в Кърджали – 7,94%!

„Логично е „подмладяването“ на купувачите. Много нашенци си тръгнаха от Кърджали като ученици, днес са на по 30-ин

„Логично е „подмладяването“ на купувачите. Много нашенци си тръгнаха от Кърджали като ученици, днес са на по 30-ина години, със спестени пари от гурбета на Запад, казва пред 24rodopi.com брокер

Профилът на купувачи на жилища чувствително се подмладява, хората между 26 и 35 години в момента са основната възрастова група клиенти на този пазар – те представляват 39% от всички клиенти. За сравнение, през изминалата година основната клиентска група са били хората от 35 до 46 години. Това коментира изпълнителният директор на брокерската агенция „Адрес“ Гергана Тенекеджиева, пише Mediapool Bg.
„Логично е „подмладяването“ на купувачите. Много нашенци си тръгнаха от Кърджали като ученици, днес са на по 30-ина години, със спестени пари от гурбета на Запад, и решат да си имат и едно жилище в родния край. Това винаги е водещото при огледите и евентуалните сделки в Кърджали – да име нещо и там. Има апартаменти, които са купени преди 10 години, но в тях не живее никой. Просто са някаква гаранция за хората, които са ги придобили, но и които продължават да живеят и работят в Западна Европа“, коментира пред 24rodopi.com кърджалийски брокер.

Компанията „Адрес“ отчита 15% ръст на сделките с недвижими имоти в София. От Имотния регистър отбелязват, че ръстът на покупко-продажбите в столицата е с около 5,4%. По думите на Тенекеджиева, клиентите са склонни да платят с 25% повече за кв. м. при покупка на ремонтирано и обзаведено жилище.
Друга тенденция, която се наблюдава е, че купувачите отделят повече време при избора на жилище – с около 20% спрямо 2018 година. Расте и броят на огледите от един и същ купувач.
Освен това около 55% от сделките се осъществяват с помощта на банката като броят им се увеличава.
Младите по-бързо се ориентират на пазара, но им отнема повече време да изберат най-подходящия за себе си имот. „Искат да бъде по-модерно и с технологични възможности. Същевременно с това искат и да им напомня за уюта на дома, в който са израстнали. Все по-малка част от тях разчитат на родителите си при покупка, което допълнително затруднява решението им“, обясни Гергана Тенекеджиева
От „Адрес“ отбелязаха още, че по техни наблюдения през 2019 година има и лек ръст на инвестиционните сделки при жилищното строителство, които вече са около 24% от общия брой сделки.
Ръстът на средните цени на имотите в София за 2019 година е 7,13%, отчитат от „Адрес“. Той се дължи най-вече на търсенето на готови, обзаведени жилища, а не на покачването на цената за квадратен метър.
Традиционно най-много се предпочитат двустайните жилища, с добра транспортна обезпеченост.
За 2019 година от „Адрес“ отчитат, че по-големият избор пред купувачите им дава смелост за преговори в цената.
Спрямо ценовите нива, сделките в столицата могат да бъдат обособени в 3 сегмента. Най-масовите – 29% от всички са на стойност между 70 000 и 100 000 евро. Другите два сегмента са с почти равен дял. Покупките от 100 000 до 150 000 евро имат минимален ръст спрямо 2018 година и представляват 23%, а имотите между 50 000 и 70 000 евро са 22% от всички сделки на
В страната пазарът на жилища се характеризира с висока активност. Основен двигател в повечето градове са ниските лихви по кредитите. Средните цени на имотите бележат умерен ръст от 5%. Най-високо е в Кърджали – 7,94%, а най-ниско в Добрич – 0,65%.

От друга страна в морските градове като Бургас се наблюдава спад на сделките с ипотечен кредит. За 2019 година те са под 30% при 43% през 2018 година, което означава все повече самоучастие на инвеститорите там.
Бургас също така изпреварва столицата по ръст на сключените сделки с повишение от 6,42% на годишна база.
В област Варна отчитат засилен интерес за покупка на жилище в курортните комплекси. В градската част най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Предпочитани райони са централните и тези около Морската градина.
В Пловдив до средата на 2019 година се наблюдаваше задържане от страна на купувачите, продиктувано от очаквания за покачване на лихвите. Към третото тримесечие активността се възвърна. Тя се дължи и да интереса на хора от областите Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик, които се установяват в големия град.
Гурбетчията – най-големият инвеститор в Родопите! – четете тук
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0