Адвокат Белев: Димитър Братанов получи справедливо признание за липса на вина при зверската катастрофа край Глухар

Адвокат Белев: Димитър Братанов получи справедливо признание за липса на вина при зверската катастрофа край Глухар

Доволен съм от присъдата, защото по този начин Димитър Братанов получи справедливо признание за липса на вина. Това коментира известния

Доволен съм от присъдата, защото по този начин Димитър Братанов получи справедливо признание за липса на вина. Това коментира известният кърджалийски адвокат Георги Белев по повод съобщението на съда до медиите за влязлата в сила присъда по делото за смъртта на Хюсние К.

Съпругът й бе признат за виновен в причиняване на смъртта й, посочват от Съдебната палата. Той е извършил неправилно изпреварване с лекия си автомобил „Кадилак“, бил е в нетрезво състояние, което е довело до катастрофата, при която загина жената, категорични са апелативните магистрати в Пловдив. К. К. получи наказание от 3 години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от 5 години.

Припомняме, че тежката катастрофа стана след полунощ на 21 ноември 2015 година на прав участък от пътя Момчилград-Кърджали, до разклона за село Глухар. Тогава Окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу К. К. за това, че при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Х. К., като деянието е извършено след употреба на алкохол с концентрация над 2 промила.

По-късно Кяшиф К. „подели“ вината с Димитър Б., водач на автомобил, който се движел по пътя за Кърджали минути след инцидента. Тройната съдебна експертиза в Кърджали установи независимо съпричиняване. Осъдени бяха и двамата водачи.

Апелативният съд в Кърджали обаче, съобразявайки се с решението на 5-ма експерти, измени частично решението на окръжните магистрати в Кърджали. Димитър Б. бе признат за невиновен за съпричиняване на смърт по непредпазливост. Присъдата бе изменена частично и спрямо бизнесмена. Той бе оправдан по обвинението за съпричиняване и шофиране с превишена скорост над допустимата. Присъдата е влязла в сила.

„Моят клиент, който в онази нощ е спрял, за да помогне, преживя тежки месеци и години с тежкото обвинение. Години по-късно истината възтържествува. Вероятно ще има дело за обезщетения“, посочи адвокатът по наказателни дела.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0