Август ще бъде с много слънце и температури до 38 градуса, но и с валежни дни

Август ще бъде с много слънце и температури до 38 градуса, но и с валежни дни

Между 29 и 32 градуса ще бъдат максималните температури в Кърджали и региона от днес до 4 август. С близо 10 градуса ще паднат те

Между 29 и 32 градуса ще бъдат максималните температури в Кърджали и региона от днес до 4 август. С близо 10 градуса ще паднат те на 5 август, за която ден вероятността от валежи е 79%.
През август се очаква средните температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°.
Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9° и 14°, а най-високите – между 33° и 38°.
В по-голямата част от страната месечната сума на валежите през август ще е около нормата, в западните райони – около и над, а в източните – около и под нормата, сочи прогнозата на НИМХ.
Климатичната норма за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.
В началото на месеца температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. Ще преобладава слънчево време. В средата и в края на първото десетдневие се очаква преминаването на атмосферни смущения и на места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевична дейност и относително понижение на температурите.
През повечето дни от второто десетдневие се очаква времето да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде предимно слънчево. Вероятност за преминаване на студен фронт има около средата и края на периода, когато на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност.
През третото десетдневие температурите ще останат близки до климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават. Вероятност за краткотрайни валежи има около 25-и и в края на месеца.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0