Абърдийн – футболната енциклопедия на Източните Родопи

Абърдийн – футболната енциклопедия на Източните Родопи

Чували ли сте за Абърдийн? Известен град в Шотландия и име на един от славните шотландски футболни отбори от недалечното минало, печ

Чували ли сте за Абърдийн? Известен град в Шотландия и име на един от славните шотландски футболни отбори от недалечното минало, печелил Купата на носителите на купи (КНК) през 1983 година и ръководен от славния треньор сър Алекс Фергюсън в периода 1978-1986 година. „Абърдийн“ е и един от най-интересните прякори, който може да чуете за човек. Популярен с този прякор е 48-годишният Ейваз Емин от ардинското село Бял извор. Едва ли има човек в микрорайона, който да не го познава. Известен е поне колкото кмета на селото, с когото са първи братовчеди. Бял изворският Абърдийн е определян като „спортната енциклопедия на община Ардино“. Интересува ли ви нещо за българското участие в летни и зимни олимпиади или в световни и европейски първенства по футбол, може да получите желаната информация от него и да задоволите любопитството си. Поне в годините преди появата на чичко Гугъл запалянковците масово се допитваха до него.
Всъщност целият живот на Абърдийн е свързан със спорта. Участвал е на маратонски бягания и има завидни постижения в покриването на 42 195 метровото трасе. Непрофесионално е бил футболен съдия и треньор на младежките школи по футбол в родното село. Той е и вратар на местния ФК „Родопа“ в най-славните години на отбора, когато през сезон 1995/95 година клубът остава първи в регионалното аматьорско първенство и играе бараж с димитровградския „Димитровче“ за влизане в Югоизточна „В“ група.
Местните любители на футбола не могат да му простят за един допуснат гол от далечно разстояние срещу отбора на „Юнак“ – Ардино и „пускат“ слуха, че е продал мача. Естествено за нещо незначително – 3 кебапчета и халба бира. С тази случка „Абърдийн“ добива и национална популярност, защото водещият по онова време ежедневник „24 часа“ отразява тази легенда на последната си страница, в рубриката „Оживление“. Темата е изобразена и с карикатура, която печели годишната награда за карикатури на вестника. Днес футболът отдавна е замрял в селото, но Ейваз Емин – „Абърдийн“ пази непреклонна славата си.
На снимката: Ейваз. Стадионът в Бял извор и къщата на „Абърдийн“ над стадиона, под връх Момини гърди
Симо Енев
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1